Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΑΒΛΙ



ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ & ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

 

1.0 ΤΥΠΟΙ
1.1 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ. Οι Κανόνες και οι Διαδικασίες του Τουρνουά δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να διέπουν όλες τις δυνατές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν σε ένα ματς. Κανένα σύνολο κανόνων δεν πρέπει να στερεί από τον Διαιτητή την ελευθερία να κρίνει ή να τον εμποδίσει να βρει την λύση που υπαγορεύει η αντικειμενική δικαιοσύνη και είναι συμβατή με τις συνθήκες μιας συγκεκριμένης περίπτωσης.
1.2 ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Ενας ή περισσότεροι Διαιτητές που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και είναι αμερόληπτοι συμβουλευόμενοι την Επιτροπή του Τουρνουά θα εκπροσωπούν το Τουρνουά.
1.3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Ολες οι συμμετοχές υπόκεινται στην έγκριση του Τουρνουά. Λόγοι αποκλεισμού δεν απαιτείται να αναφερθούν. Οταν υπάρχουν περισσότερες από μια κατηγορίες στο Τουρνουά, ένας συμμετέχων μπορεί να περιοριστεί και να μην του επιτραπεί να παίξει σε μικρότερη κατηγορία.
1.4 ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ. Κατά τη διάρκεια ενός ματς σε εξέλιξη, οι παίκτες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν γραπτά, μηχανικά ή ηλεκτρονικά βοηθήματα παρά μόνο για να κρατούν το σκορ.
1.5 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Η επίσημη γλώσσα του Τουρνουά είναι η Ελληνική. Συνομιλία σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα δεν επιτρέπεται μεταξύ παικτών και /ή θεατών όταν υπάρχουν ματς σε εξέλιξη. Οι παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές ηλεκτρονικής επικοινωνίας παρά μόνο κατά τη διάρκεια των προβλεπομένων διακοπών [breaks].
1.6 ΘΕΑΤΕΣ. Οι θεατές πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί όταν παρακολουθούν ένα ματς. Οι θεατές δεν έχουν δικαίωμα να επισύρουν την προσοχή σε λάθος παιξίματα ή να σχολιάζουν παιξίματα. Θεατές οι οποίοι παρατηρούν παρατυπίες ή ανωμαλίες κατά τη διάρκεια ενός ματς θα πρέπει να τις συζητούν ιδιαιτέρως με τον Διαιτητή. Ενας παίκτης έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον Διαιτητή να απομακρύνει έναν ή περισσότερους θεατές από την παρακολούθηση του ματς του.





2.0 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

2.1 ΤΟΠΟΣ. Τα ματς παίζονται σε καθορισμένους χώρους του Τουρνουά.
2.2 ΧΡΟΝΟΣ. Τα ματς πρέπει να αρχίζουν την καθορισμένη ώρα. Κάθε παίκτης μπορεί να κάνει μια πεντάλεπτη διακοπή (μεταξύ των παρτίδων) σε ματς που δεν υπερβαίνει σε μήκος τους 7 πόντους. Ο Διαιτητής μπορεί να επιτρέψει επιπλέον διακοπές σε μακρύτερα ή σε πολύ σημαντικά ματς. 
2.3 ΑΡΓΟ ΠΑΙΞΙΜΟ. Οι παίκτες αναμένεται να παίζουν σε λογικό ρυθμό. Ο Διαιτητής μπορεί να επιβάλλει ρολόι χρόνου προκειμένου να προσδώσει τον σωστό ρυθμό σε αργά ματς.
2.4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ. Με δική του πρωτοβουλία ή μετά από αίτηση ενός παίκτη, ο Διαιτητής μπορεί να ορίσει έναν παρατηρητή του ματς προκειμένου να αποφευχθούν ανωμαλίες κατά τη διάρκεια του αγώνα

3.0 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ
3.1 ΥΛΙΚΟ. Οποιοσδήποτε εκ των δύο παικτών μπορεί να ζητήσει να χρησιμοποιηθούν και από τους δύο παίκτες, όταν είναι διαθέσιμα και εγκεκριμένα από τον Διαιτητή : (α) ζάρια ακριβείας (έναντι οποιωνδήποτε άλλων) και/ή (β) κούπες με χείλος (έναντι κουπών χωρίς χείλος). Baffle box μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατόπιν συμφωνίας των δύο παικτών ή κατόπιν απαίτησης του Διαιτητή.
3.2 ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Πριν από την έναρξη ενός ματς, το τάβλι, η φορά παιξίματος, το χρώμα των πουλίων, και οι θέσεις που κάθονται οι παίκτες μπορούν να αποφασιστούν με ρίξιμο ζαριών.
3.3 ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΛΙΚΟΥ. Ο Διαιτητής μπορεί να αντικαταστήσει υλικό οποιαδήποτε στιγμή. Διαφορετικά το υλικό που διαλέχτηκε αρχικά θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος. Οποιοσδήποτε από τους δύο παίκτες μπορεί να απαιτήσει την μείξη των τεσσάρων αρχικά επιλεγμένων ζαριών πριν από την έναρξη κάθε παρτίδας. Για να αναμείξει τα ζάρια ο αιτών σείει τα τέσσερα ζάρια όλα μαζί σε μια κούπα και τα ρίχνει. Πρώτα διαλέγει ο αντίπαλος ένα ζάρι, μετά αυτός που τα έριξε, μετά ο αντίπαλος, και αυτός που τα έριξε παίρνει το τελευταίο ζάρι.





4.0 ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ/ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
4.1 ΕΓΚΥΡΕΣ ΖΑΡΙΕΣ. Αν τα ζάρια σταθούν πάνω στα πούλια ή καταλήξουν ισόπεδα στην επιφάνεια ενός από τα πούλια ( πάνω στο κάθε πούλι ) 
στην δεξιά πλευρά του bar η ζαριά είναι έγκυρη.Έγκυρη ζαριά είναι επίσης όταν και τα 2 ζάρια είναι μέσα στο δεξί bar.
4.2 ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Ο παίκτης μετακινεί τα πούλια με ξεκάθαρο τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι. Τα πούλια στο μπαρ πρέπει να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Ενας παίκτης δεν επιτρέπεται να αγγίζει πούλια ή ζάρια όταν είναι η σειρά του αντιπάλου του.
4.3 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ. Πούλια τα οποία χτυπήθηκαν πρέπει να παραμένουν στο μπαρ ενόσω εκκρεμεί η επανείσοδός τους. Πούλια τα οποία έχουν παρθεί στο μάζεμα πρέπει να παραμείνουν έξω από ολόκληρη την επιφάνεια παιξίματος μέχρι το τέλος της παρτίδας. Ενας παίκτης που κάποιο πούλι του παράνομα βγήκε εκτός παιχνιδιού μπορεί ακόμα να χάσει διπλό ή τριπλό παιχνίδι.Στο πλακωτό είναι υποχρεωμένοι και οι 2 παίχτες να έχουν μονίμως 4 πούλια στηνμάνα , το ίδιο ισχύει και στο φεύγα (αυτό γίνετε γιατί ο κάθε παίχτης πρέπει να γνωρίζει πόσα πούλια έχει ο εκάστοτε αντίπαλος).
4.4 ΣΗΚΩΜΑ ΖΑΡΙΩΝ. Ενας παίκτης ολοκληρώνει τη σειρά του σηκώνοντας ένα ή και τα δύο ζάρια του. Μπορεί να επανατοποθετήσει τα ζάρια στην επιφάνεια παιξίματος για να διευκολυνθεί στην μετακίνηση των πουλίων του, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας θα είναι σε μειονεκτική θέση αν δεν ειδοποιήσει τον αντίπαλό του προτού το κάνει.
4.5 ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Ο αντίπαλος ενός παίκτη που ρίχνει τα ζάρια πρόωρα θα ολοκληρώσει τη σειρά του και στη συνέχεια είτε θα αφήσει να ισχύσει η πρόωρη ζαριά είτε θα απαιτήσει ξαναρίξιμο των ζαριών.
4.6 ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΣΙΜΟ. Μια λανθασμένη αρχική θέση διορθώνεται υποχρεωτικά πριν από την πέμπτη ζαριά της παρτίδας. Μετά η υπάρχουσα κατάσταση επισημοποιείται. Παίκτες οι οποίοι αρχίζουν το παιχνίδι με λιγότερα από 15 πούλια μπορούν ακόμα να χάσουν διπλό ή τριπλό παιχνίδι.
4.7 ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Το αποτέλεσμα του ματς αναφέρεται σε έναν υπεύθυνο του Τουρνουά από τον νικητή. Ο υπεύθυνος θα επαληθεύσει και θα τοιχοκολήσει το αποτέλεσμα στο πίνακα των κληρώσεων. Ο Διαιτητής μπορεί να διορθώσει ένα λανθασμένα τοιχοκολημένο αποτέλεσμα και θα πρέπει να το κάνει έγκαιρα και δίκαια προς όλους.

5.0 ΣΚΟΡ
5.1 ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΚΟΡ. Κάθε παίκτης κρατάει το σκορ και το συγκρίνει με αυτό του αντιπάλου του στην αρχή κάθε παρτίδας. Σε περίπτωση σχετικής διαφοράς, παίκτης ο οποίος δεν καταγράφει το σκορ θα είναι σε μειονεκτική θέση.
6.0 ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ
6.1 ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ. Οταν προκύψει μια διένεξη, οι παίκτες πρέπει να αφήσουν τα ζάρια, τα πούλια,  και το σκορ αμετάβλητα ενώ καλείται ο Διαιτητής. Σχετικές παραβιάσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και δημιουργούν τεκμήριο υπέρ του αντιπάλου
6.2 ΜΑΡΤΥΡΙΑ. Οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να εγείρει θέματα σχετικά με γεγονότα ή κανονισμούς. Οι θεατές επιτρέπεται να καταθέτουν ως μάρτυρες μόνο κατόπιν αίτησης του Διαιτητή.
6.3 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Ενας παίκτης μπορεί να κάνει ένσταση σε απόφαση του Διαιτητή, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αμελλητί ενόσω υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει επανόρθωση. Για να επιλύσει μια ένσταση, ο Διαιτητής συγκαλεί μια επιτροπή από τρεις παίκτες που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και είναι αμερόληπτοι. Η επιτροπή ακούει τις σχετικές μαρτυρίες και επιχειρήματα και μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Διαιτητή μόνο με ομόφωνη απόφαση. Αυτό εξαντλεί το δικαίωμα ένστασης ενός παίκτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου